Enzymy
Ciekawe fakty
Enzymy to substancje czyszczące pochodzenia biologicznego oddziałujące na konkretne rodzaje plam. Istnieją różne rodzaje enzymów, a każdy z nich jest skuteczny w usuwaniu konkretnego typu plam i zanieczyszczeń (z tłuszczu, skrobi, białka itp.). Wszystkie enzymy zawarte w produktach Persil działają jak katalizatory, a każdy z nich jest aktywowany kilkukrotnie podczas cyklu prania, co pozwala usunąć wszystkie cząsteczki zanieczyszczeń. Nawet w niskich temperaturach. Zgodnie z rozporządzeniem UE w sprawie detergentów informacja o obecności enzymów musi znaleźć się na opakowaniu niezależnie od ich stężenia.
Więcej o enzymach w produktach Persil
Główne grupy enzymów używane w recepturach Persil to proteazy, amylazy i celulazy:
Proteazy
Usuwają zabrudzenia białkowe, takie jak plamy z jajek, krwi i mleka
Amylazy
Usuwają zabrudzenia węglowodanowe i skrobiowe, takie jak resztki makaronu, ziemniaków, ryżu i produktów zbożowych
Celulazy
Wygładzają tkaninę, chronią kolory, utrzymują biel i zapobiegają mechaceniu
Jak używamy enzymów?
Persil nieustannie opracowuje innowacyjne enzymy dostosowane do zmian nawyków społeczeństwa i skutecznie usuwające resztki nawet najnowocześniejszych substancji. Ponadto enzymy aktywne w niskich temperaturach pomagają usuwać zabrudzenia już w 20 lub 30°C.